January 29, 2022

Beyond Going Long

Complete UK News World

They left the original house as part of the street feel and built a new house in the garden instead of demolishing it

Do you own a plot of land with an old family home, which no longer meets your needs for various reasons? You are likely to consider rebuilding, extending or extending it. Architect Tomáš Šebo, in collaboration with studio ROAR, architects who solved a similar problem in Palárikov, thought differently. They left the old house and built a new comfortable and spacious building in the garden as per the investor’s requirements. However, nothing ends the team.

There is an old house on the plot of Palárikov, which has the typical shape of a 10 x 10 meter square on a 1.5 meter pedestal. You can see these houses all over Slovakia, not only in villages, but also on the outskirts of large cities. The needs and lifestyle of local residents are changing, so it is no wonder that these homes are also undergoing a transformation. On the other hand, the original streets are losing their distinctive character and architectural chaos begins to emerge.

Required capabilities are built behind the old house as previously normal – with a gradual longitudinal completion. Source: Matej Hakar

They were neither destroyed nor built

The original construction did not suit investors for several reasons. Chief among them were the lack of space and impractical disposition. However, in the end, the architects and the investor did not decide to rebuild the house or add another building to it. They wanted to leave the character of the street unchanged.

Read also

What should a modern country house look like? The answer is this building

“Instead of redevelopment or reconstruction with the addition of missing spaces, we decided to keep the original house as part of the street character. We built the required capacity behind it, as it did before
Normal – gradual longitudinal extension. The old house will eventually undergo a delicate rebuilding process and will continue to function as a guest house.”
Engineer Tomas Sibo explains.

Large common area with a skylight

In addition to the large windows, light flows into the everyday area through a skylight, which symbolically accentuates the heart of the house. Source: Matej Hakar

Typical giant and longitudinal floor plan

Thanks to this approach, the authors of the proposal were able to fully include the investor’s requirements, in addition to respecting the original development. The new house in the garden bears several elements of typical Slovak houses – with its layout and physical configuration, it is connected to the old longitudinal one-story houses with a crane bridge. Works with typical morphology in hints.

Read also

See also  Absardistan vaccination and relativity meaning of information

A wooden building with a lobby as the only solution to a problem

Balcony with roof, skylight in the middle of the day area

The design of the new building is based on an intense connection from the inside with the garden. It offers views and space between indoors and outdoors in the form of a large covered terrace around the house. In addition to the large windows, light flows into the everyday area through a skylight, which symbolically accentuates the heart of the house. Thanks to the porthole, the light reaches the bottom even on hot days, when the windows need shading.

Narrow kitchen overlooking the garden

the kitchen. Source: Matej Hakar

Due to the chimney effect, the space is well ventilated. The main living area with kitchen, living room and dining room is surrounded on both sides by a terrace and located farthest from the street. Closer to the original two-bedroom building. Part of the attic is haunted and accessed by a hidden staircase. It is intended for guests and friends.

Extension with glass in a large garden

The main living area with kitchen, living room and dining room is surrounded on both sides by a terrace and located farthest from the street. Source: Matej Hakar

The future will connect the two houses

There is an unmarked portion of the land between the new house and the old house, which will gradually be converted into a pergola connecting the two buildings. Various nooks and crannies will be created in the garden – there is a lush utility garden at the end of the plot.

Read also

rational housing? The house in Záhorská Bystrica respects the needs of the family

See also  Slovakia wants to organize the European Under-23 Championship in 2025 and the finals of the English Football League

RD Palarikovo

Authors: Ing. Arch. Tomas Sebo ROAR Architects: a job. Arch. Patrick Cova, Ing. Arch. Michel Romanic

Collaboration: Ing. Marcela Pertukova (Civil Engineer)

Where: Palárikovo, Slovakia

Land area: 1792 m2

Built area: 250 m2 (new home)

Useful area: 155 m2 (new home)

Suggestion: 2019

Implementation: 2020

Sabina Zavarska

Photo: Matej Hakar