September 23, 2021

Beyond Going Long

Complete UK News World

The narrow house with stone walls develops in height. There is also a small front garden with benches

With its four floors, the narrow house ultimately offers plenty of living space – despite the fact that the space it stands on isn’t much. However, the design solution is not the most interesting in this case, the functional division of spaces was given directly automatically. We were more interested in combining history and modern style.

Perast in Montenegro is a very popular tourist destination, due to its rich history and valuable monuments. It acquired its current urban and architectural appearance in the prosperous years of the seventeenth and eighteenth centuries. It is located at the foot of Mount Sveti Ilija. There are more than three hundred houses and palaces on the coast and on the slopes of the hill.

The furniture is a mixture of light fabrics, natural materials and light wood, which emphasizes the lightness of the sea. Source: Jovana Rakic

Although it has only a few streets, it is called the “City of Millionaires”. Since Perast is a UNESCO World Heritage Site, all the houses in the city can only be restored and their appearance and appearance cannot be altered in any way.

Read also

The prefab house hides a charming and comfortable space. You won’t even notice it from the street!

The original stone wall has been cleaned and renovated

In this rare environment is a house that has undergone a transformation designed by Studio Fluid Architects. Due to the dense building at that time in Perast, the house develops in height on a small area. It has four floors and a small front garden with seating.

“The house was completely dilapidated. First, we had to tear down all the solutions added and created over time, and rebuilt many of the bulkheads and the roof. We cleaned all the walls to get to the original stone wall,” The authors explain the transformation.

Wooden cladding on a stone wall at the staircase

The utility rooms are hidden behind dark wood paneling, which runs throughout the house from the ground floor to the attic. Source: Jovana Rakic

Day area and three bedrooms on top of each other – each one unique

The ground floor consists of an open plan living room with kitchen, dining area and separate toilet with washing machine. On each floor above you will find a double bedroom with a private bathroom. All bedrooms overlook the sea. However, at the same time, each of these private rooms is original with one detail. The bedroom on the first floor has a freestanding bathtub, the bedroom on the second floor has a smaller living area and the bedroom in the attic has a built-in, free-standing shower inside the room. The “back” side of the house is oriented to a small narrow street, so the engineers placed sanitary and technical rooms next to it.

Read also

See also  The ozone hole is larger than the whole of Antarctica. It outperformed most of its predecessors

They bought a small plot of land on the slope and were hoping they could build something on it at all. As turned?

Flour cement, wood veneer, also white plaster

The new materials, incorporated into the massive original stone walls, were chosen by the architects to brighten the interior. Due to the wood and light colors, it looks airy, easy to use, comfortable and cozy. The walls are made of original repaired stone, the ceilings are covered in white and the floors are covered with a delicate warming of sand-colored micro-cement. The space looks complete and harmonious.

Cozy bedroom at home by the sea

The furniture is a mixture of light fabrics, natural materials and light wood, which emphasizes the lightness of the sea. Source: Jovana Rakic

The utility rooms are hidden behind dark wood paneling, which runs throughout the house from the ground floor to the attic. It contrasts with the light shades of the walls, floor and ceiling, while harmonizing with the cool materials. The furniture is a mixture of light fabrics, natural materials and light wood, which emphasizes the lightness of the sea.

Read also

They demolished the unused conservatory and replaced it with an annex that changed the lives of the locals

HZ . house

Architectural studio: studio liquid

Architects: Nevena Pevik, Vanja Utasevic, Zorana Vasic, Tigana Vitomir

Location: Perast, Montenegro

Total building area: 110 m2

Achievement: 2021

Sabina Zavarska
Photo: Jovana Racic