January 27, 2022

Beyond Going Long

Complete UK News World

The architect took care of the perfect transformation of the apartment in the old town. He changed the space with his clever tricks

slovak studio Abram Architects Design a three-room apartment in the old town of Bratislava. The area of ​​​​the apartment is 75 square meters, and the building scheme of the house allowed the architect to implement a new layout of the apartment. It is a skeleton of reinforced concrete with internal non-bearing partitions. The architect’s goal was to create an airy and bright space with natural daylight.

“An important component of the architectural solution was the work with daylight and efforts to distribute natural light to all corners of the apartment, especially the sanitary facilities and apartment entrance areas,” Project author Marek Abramovich explains.

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

He adds that the effort was to evoke a feeling of lighted space through the windows across the apartment at the entrance itself. The entrance was located in the unexplained depth of the apartment in the communications core of the apartment building, so it was necessary to create a view using the building modifications.

By removing and modifying the sanitary facilities, a new bathroom was created in a central location “heart” space. Thanks to this, the design is completely opened and the impression of the roundness of the apartment is created. It consists of the operating cycle along the axis – entrance – bathroom – bedroom – day area.

The connection between the living room and the bedroom is a two-leaf entrance. The use of glazing on the door leafs also helps to brighten the spaces.

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

The space can be visually divided by appropriately placed hinged lines. The entrance part of the apartment is visually expanded using mirror surfaces on the furniture set. These alterations have created the sense of spatial generosity that this apartment deserves.

See also  Residents of Šusteková to town dwellings: the city is not listening to us! | Petržalka neighborhoods of the city

The architect claims that on first inspection it was clear which direction he was going. “We wanted to create a functional, modern and simple interior, but at the same time infuse an old town feel into the apartment and preserve the original authenticity of the building,” explains.

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

The furniture sets were realized as type A. The dominant feature of the entire design is a centrally located furniture cube. It consists of a kitchen unit that flows seamlessly into the bedroom closet.

In the corridor part, it passes as a wall cladding all the way to the bathroom set. The living space of the apartment consists of a spacious living room connected to the kitchen and dining area.

The kitchen work area is complemented by a work island. Designed on smaller legs with the ability to move within the kitchen space.

The industry is also represented in the design in the form of an open library solution, structurally made of steel reinforcement.

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

As you can see in the photos, the interior is dominated by light colors and natural materials. A simple wood frieze floor with a tree pattern that flows across the entire living space.

It also passes through the bathroom area in its transitional part. Thanks to this floor, the circular character of the apartment is created in the space.

An old town touch can also be felt from the bathroom design, which blends modern design with timeless white tiles and antique brass faucets. There are also small elements of the same color on the furniture sets, such as brass knobs, door knobs or the dominant lamp in the living room.

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

See also  Philips 55OLED706 / 12 - A higher OLED display will not only win gamers

To create the right atmosphere in the apartment, the architect used furniture characteristic of the apartment construction period, which were renovated and reused, such as the coffee table and dining chairs. Atypical clerical elements include a dumb servant in the bedroom and in the hallway.

Although the spaces are open, the individual parts can be divided visually by sliding hinges, creating privacy. It can be arranged between the living room and the kitchen and in the bedroom behind the double glass doors.

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk

Source: Matúš Nedecký / Foter.sk