October 21, 2021

Beyond Going Long

Complete UK News World

Complex land demands a unique approach: a low-energy house is built on a slope with a difference of 4.5 meters

Looking at the land, it immediately became clear that a very thoughtful solution was needed if the family home was to serve its purpose. The characteristics of the land did not allow for any simple proposals. It was necessary to play with the difference in height of the ramp.

The investor called three architects and asked for a design, because he wanted to get different perspectives on how to solve the family home in this place. In the end, he chose a design from architect Josef Vostracký, who skillfully works with land cons and turns them into an advantage. All three studios were fundamentally different, and the houses were located in different places on the plot with different roofs, designs, and architecture.

Read also

Ordinary post? impossible! Watch how they adapt the interior ramp

The rectangular building plot is located next to the access road. Towards the road, but also transversely, is considered. The total ramp height difference is 4.5 m. The height between the road and the ground is about 2.5 m. Designing a house in this place was much more difficult – the author admits the construction that has already been achieved today.

The balcony is hidden from outside views. It is connected to the pool. Source: Peter Zickmond

Use the land to the fullest

The main principle of the architect was the maximum use of the land so that the garden dominates and connects with the house and the porch. The investor wanted a visual and functional connection to the garden and from the inside the view of the parsonage and the church.

“We made some major decisions when it came to design. We placed the garage in the first floor area underground, which is at road level. This resulted in a fully functional parking solution and storage of some technical equipment.

Square family house with swimming pool

The house is original, maintenance free and custom designed in an atypical plot. Source: Peter Zickmond

We divided the house into two parts connected by a balcony. One building consists of underground floors and above it a space for hobbies, which is on the ground floor. The terrace between the buildings is built with stones on the north side and creates a wonderful microclimate. The team is hidden from view from the outside. The balcony is connected to the pool. This is how we managed the main thing – moving the residential parts into the garden towards the northwest corner of the plot, ” Explains the essence of architect Joseph Fostraco’s design.

Read also

See also  They discovered something as old as the universe itself. So far, scientists haven't seen anything

A low energy home with its own identity. How can it be so indistinctly unique?

Glass facade and underground garage

The designed floor plan has the unusual shape of a short pyramid. The main south facade, fully glazed (all glass walls to the south are shaded by an overhanging roof and complemented by external blinds) extends into the garden and is north parallel to the plot boundary. Both buildings are located on the northeastern boundary of the land, which allowed maximum use of the garden.

The first underground floor contains a utility room and a garage for two cars, on the ground floor there is an entrance, a living room with a living room, a kitchen, a dining area, a utility room, a bedroom for parents with a bathroom and a wardrobe. On the upper floor there is a study room, a children’s room, a bathroom and a dressing room.

Kitchen connected to the living room and dining room

On the ground floor there is an entrance, a living room with a living room, a kitchen and a dining area. Source: Peter Zickmond

Covered balcony and hobby area

The basic architectural element of the building is its shape and location in the terrain. It works dynamically, and at the same time easy and natural – the house with a garden creates an ideal living area. In front of the garage there is a parking space for three cars. From the garage you can go up the stairs directly to the covered terrace on the ground floor. From there the hobby part or the family home itself enters. The hobby area has an entrance hall, bathroom, sauna and club room. The parents’ bedroom, the living room and the kitchen face the garden.

Residential balcony covered with large seats

The terrace between the buildings is built with stones on the north side and creates a wonderful microclimate. Source: Peter Zickmond

Low energy and maintenance free

The resulting building is a penetration of all investor requirements – the family home is low energy, simple, perfectly designed, with views, connected to the garden. At the same time, it is original, maintenance-free and specially designed in an atypical plot.

Read also

See also  SpaceX will send the first purely civilian crew into orbit for 3 days at night

Steep terrain with big trees? It is also possible to build a family house on it and make trees a part of it

Reinforced concrete ceilings, blocks, fir wood, and sembret

The floor under the floor is made of concrete formwork, the roof is made of reinforced concrete. The ground floor is also of brick (Heluz 250 family), complemented by a double grille with metal matting and a suspended facade. The roof is made of KVH beams and is insulated with blown insulation with a thickness of 400 mm. Below it is also the installation roof. From a structural point of view, the whole is finished by Schüco 90 SI aluminum windows. The facades use natural materials – fir wood panels, Cembrit facade panels and glass walls, which further connect the house to the garden. Heating is provided by a heat pump with a well and underfloor heating. Smart wiring is normal in this case.

View from balcony to garden and church

View from balcony. Source: Peter Zickmond

RD Ladynis

Architectural studio: ATELIER Vostracký

Author: Joseph Fosterk

Venue: Lednice, Czech Republic

Built up area: 292 m2

Family House 132 AD2hobby 61 m2Underground floor, parking 61 m2And

Covered terrace on the ground floor 38 m2

Land area: 1,281 m2

Realization: 2021

Sabina Zavarska

Photo: Peter Zakmond