January 28, 2022

Beyond Going Long

Complete UK News World

An old granite hut on the edge of a beautiful park has been revived by an unusual tower. You can’t guess what’s inside!

One way to revive old buildings is to make them interesting with interesting colors or patterns. The project team from studio fala in Amarante, Portugal, brought this idea straight to gigantic proportions. The small house made of huge granite blocks of irregular shapes was given not only turquoise window frames and doors, but also a long “chimney” with white and pink triangular patterns.

The old and small granite cottage on the edge of the beautiful garden has two floors, slightly distorted floor plan and characteristic pitched roof. Although the floor area is only 55 square metres, we were finally able to create a nice accommodation.

The small house made of huge granite blocks of irregular shapes was given not only turquoise window frames and doors, but also a long “chimney” with white and pink triangular patterns. Zdroj: Ricardo Loreiro

After transformation, each floor forms a separate space. It is connected by a smooth white spiral staircase. On the ground floor there is a living area with a kitchen and a living room connected to the surrounding gardens. Upstairs under the sloping roof there is a bedroom with a view.

Read also

Brick tribute: a new building that looks like an old English house

What does the colorful tower attached to the old part hide?

When architects consider expanding a space, it usually has larger dimensions that can accommodate at least one full room. The authors of the transformation of the Fala studio came up with a surprising solution. The only volume added to the original building is to “glue” the tower to the main volume.

Kitchen with striped floor and small spiral staircase

The floor is connected by a smooth white spiral staircase. Zdroj: Ricardo Loreiro

The most interesting is the use of the tower from the inside. There is a small bathroom on the ground floor and a raised shower on the first floor with a round window above it. This unusual bathroom belongs to the bedroom.

Read also

See also  U12 ŠK Slovan Bratislava Bratislava national team coach, Adrian Lisak, talks about youth football

How they turned an old fishing house into two modern apartments

White walls, wooden floors, marble

The interior also contains interesting details. The curved wall on the first floor hides the technical elements, piping and storage space while at the same time gently distorting the bedroom space. All interiors are defined by a simple palette of materials – white walls, striped wood floors, white marble elements, mint green accents of the carpentry work looks fresh and the small interior is quite bright.

Shower with a round window in the ceiling

There is a small bathroom on the ground floor of the tower and a raised shower on the first floor with a round window above it. Zdroj: Ricardo Loreiro

Old and New: Granite and a non-hazardous tower

As in many cases, during this reconstruction (or rather, the revival of the old house), the architects decided to distinguish the new from the old. They did it out loud. The mysterious pattern of the white and pink triangles creates a clear contrast between the two blocks. It catches the eye at first sight. The thin metal roof, which hovers over a massive granite structure, is also new.

Read also

In Štiavnické vrchy, they rebuild an old stone house with love and enthusiasm

The original texture of the granite walls is preserved and all door and window frames are brought to life in a fresh turquoise color. “The towering tower stands in ambivalent independence, refuses to be serious, and makes a bold, solemn statement. A massive object for a program that isn’t huge,” Description of the atypical component of transformation by the authors themselves.

Square tower with white and pink triangular patterns

The impressive tower attracts attention from the street. Zdroj: Ricardo Loreiro

Small house with huge shower

Architectural studio: Speech

See also  SpaceX Rocket Rise - Doubles Dragon's Fleet of Spaceships

projektový tim: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Costanza Favero, Ana Lima, Joana Sendas, Paulo Sousa

Location: Amarante, Portugal

Blocha: 55 m2

Realization: 2018

Sabina Zavarska

Photo: Ricardo Loreiro